Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Πειρατικά Εστιατόρια: η νέα μόδα στην Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ Γκουρμέ πειρατές σε μυστικά δείπνα: Ιδού η νέα μόδα σε Λονδίνο και Παρίσι. Το γεύμα δίνεται στο σπίτι του οικοδεσπότη, ο οποίος μετατρέπεται σε σεφ της μιας βραδιάς. Ετοιμάζει ο ίδιος το μενού και προσκαλεί λίγους και εκλεκτούς με άκρα μυστικότητα. Η ατμόσφαιρα είναι μυστηριώδης και οι συνδαιτυμόνες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Η αυστηρώς προσωπική πρόσκληση φθάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ακόμη και από στόμα σε στόμα. Οι καλεσμένοι δεν ξεπερνούν τα 20-30 άτομα και τηρούν ευλαβικά τον απαράβατο κανόνα της μυστικότητας.

Η τάση ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο στο Λονδίνο. Ακολούθησαν Γαλλία και Ελβετία, που μιμήθηκαν γρήγορα τη μόδα της «νέας γαστρονομικής και κοινωνικής εμπειρίας». Ενας δημοσιογράφος που συμμετείχε για λογαριασμό της ελβετικής εφημερίδας «Le Τemps» σε ένα από αυτά τα δείπνα που ετοίμασε ζευγάρι Βρετανών δήλωσε ενθουσιασμένος με την ατμόσφαιρα μυστηρίου σε αυτά τα κρυφά εστιατόρια του Λονδίνου.

«Το πρώτο πιάτο θα σερβιριστεί στις 8 το βράδυ. Παρακαλείστε να φέρετε το κρασί». Με αυτή τη λιτή πρόσκληση ο Σάιμον και η Σάρα ενημέρωσαν τους 27 προσκεκλημένους τους για το δείπνο που ετοίμασαν στην τραπεζαρία τους, ένα βράδυ του περασμένου Δεκεμβρίου. Το μενού περιελάμβανε οκτώ πιάτα που είχε μαγειρέψει ο Σάιμον. Η Σάρα είχε αναλάβει τη διακόσμηση του χώρου. Στον μεγάλο καθρέφτη του σαλονιού έγραψε το μενού. Σε έναν μαυροπίνακα στο χολ έγραψε με κιμωλία τα ονόματα των λίγων και εκλεκτών που μοιράστηκαν τα πιάτα και τις συζητήσεις καθισμένοι γύρω από τρία τραπέζια. Στο τέλος μιας τόσο ξεχωριστής βραδιάς κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μάλλον φιλική τιμή των 35 ευρώ για τον καθέναν.

Στο Λονδίνο υπάρχουν περίπου 20 «πειρατικά εστιατόρια» τα οποία δεν είναι παράνομα- ο νόμος απαγορεύει μόνο την πώληση οινοπνευματωδών από μη επαγγελματίες. Γι΄ αυτό και όλοι καταφθάνουν με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι. Την αρχή έκανε τον περασμένο Ιανουάριο μια κυρία, γνωστή ως «Δεσποινίς Μαρμίτα», η οποία ετοιμάζει κάθε εβδομάδα ένα δείπνο για τους φανατικούς θαμώνες του «Underground restaurant» («Παράνομου εστιατορίου»). Η 40χρονη βρετανίδα φωτογράφος, η οποία δεν αποκαλύπτει το πραγματικό της όνομα, αποφάσισε να βγάζει τα προς το ζην από το πάθος της για τη μαγειρική μετατρέποντας σε ρεστοράν περιωπής το σαλόνι της.

Κρυφά γεύματα μπορεί κανείς να απολαύσει στη Ζυρίχη και σε πολλές ελβετικές πόλεις. Η ίδια μυστικότητα καλύπτει και τα ρεστό-πιράτ του Παρισιού. «Ηidden kitchen» («Κρυφή κουζίνα») και «Le Clandestin de Ρaris» («Το παράνομο του Παρισιού») είναι δύο ανάμεσά τους. Το πού βρίσκονται παραμένει φυσικά μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου